• Philip Henriksson

Gör Fabulinus läsutmaning i sommar

Updated: Jun 10, 2019


Hoppas veckan var bra! Nu är äntligen sommaren här! Det är bra att ha en utmaning och något man ska lära sig varje sommar. En bra utmaning om du vill fortsätta att bli smartare är att läsa 15 minuter varje dag. Ladda ner och skriv ut Fabulinus läsutmaning och sätt ett kryss varje dag du har läst 10-15 minuter.


Tips på hur man kan göra:

  1. Skriv ut lappen

  2. Tänk ut ambitionsnivå som kan passar er: varje dag, tre gånger i veckan, etc

  3. Kom överens med barnet vad som gäller, låt de få vara delaktiga i ambitionsnivån, rutin och eventuell belöning. Skriv namn och markera i kalendern om tex man inte behöver på midsommarafton, eller speciella veckor

  4. Försök att hitta en bra tid som ni regelbundet kan läsa. Det är lättare om man får in en rutin

  5. Belöning: Vissa tycker man ska köra med belöning andra inte. Det finns för och emot. Vissa tycker inte det för läsandet ska vara belöning i sig själv och tar man bort belöningen så vill de inte läsa sedan menar de. Andra tycker det funkar bra med viss belöning. Det beror mycket på barnet och hur läsglada det är.

Exempel:

Hos oss har barnen och jag kommit överens om målet att läsa sju gånger i veckan. Sju kryss på raken ger en ”läsglass” att plocka ut. Har de kryss i alla rutor när sommaren är slut så ska ”mamma baka sina mumsiga kakor”. Vi kommer variera med att de läser högt för oss, och att de läser själva tyst. Som vuxen ska jag också försöka läsa den stunden om det är tystläsning.

Om man missar en dag med giltig anledning får man ta igen det, men man ska göra det så snart som möjligt. Nu kör vi!


466 views0 comments